Scroll naar beneden voor Nederlands en meer fotos!
Scroll down to read in Dutch and see more photos!

 

IMG_2296.JPG

Last week has been quite interesting, I’ve learned and seen a lot here on the shipyard.

IMG_2201.JPG

CREW HOUSE CONSTRUCTION

I arrived 25th of January and I started working on making beds for two days. Nice to see they all upcycle the materials here.  The beds are made of pallets and left-over branches. We just use the materials which are around us. So nothing got wasted.

KEEL FOUNDATION

After this was done, we leveled the ground where the keel is going to be. This involves that we dug a lot and we made the ground wet to make it compact. After this we can level the small tree trunks.

THE ALASKAN MILL

And last week we started milling the big Tamarindo de Monte log. Other names of this wood are Iron wood and the Latin name is Dialium Guianense. A tough job, and it asks a lot from the chainsaw. Melle, Lynx and I changed turns with the chainsaw.

We used the Alaskan chainsaw for it, which was quit new for me, I’ve never worked with a chainsaw in this size before (the milling blade has a size of 120 centimeters). But with a log from this size we need to sharpen the chainsaw often. So that is also a job I did a lot this week.

In between the milling we made some chairs together. We tried to figure out which angle of the chair back was the best. We did the angles all by eye, but I guess we made one chair with an angle of 18 and one with and angle of 23, approximately.

There are some other tree trunks which needed to be leveled before milling. This is and interesting and precise job. You have to fit one plank on top of the nails you hammer in the log. This plank needs to be leveled over the whole length and it’s used as a kind of table where you can move the chainsaw on. So the nails that have been hammered inside the log are all the same height. The nails have to been leveled on the same level as the line in between the first and the last nail. Nice job, which takes some time.

IMG_2330.JPG

All in all, it was a week with a lot of new people, learning different skills and getting used to the heat. Luckily the beach is near, so we an swim each afternoon!

And I am just started learning Spanish since two months now, and here I listen a lot and I try to practise. If I continue like this I will learn it little by little.

 

 

Scroll naar beneden voor Nederlands!

 

 


NEDERLANDS

 

Afgelopen week was interessant, ik heb een hoop geleerd en gezien hier op de scheepswerf. Ik kwam donderdag 25 januari aan en vrijdag en zaterdag heb ik samen met twee jongens bedden gemaakt. Er waren onvoldoende bedden in een van de tenten, dus dit was even noodzakelijk. Heel tof om te zien dat alles hier wordt geupcycled, er wordt niks weggegooid. De bedden zijn gemaakt van pellets en overige takken.

Nadat dit klusje geklaard was, zijn we de grond -wat de basis is voor de kiel- gaan levelen. Dit houdt in dat we vooral veel aarde hebben geschept en de grond rond de kleine stammetjes hebben platgestampt. Hierna kunnnen we aan de slag met het levelen van deze kleine stammetjes.

En afgelopen week zijn we begonnen met het schulpen van het Iron wood, in het spaans Tamarindo de Monte en de Latijnse naam is Dialium Guianense. Een pittige klus, wat een hoop vraagt van de kettingzaag. Melle, Lynx en ik gingen om beurten in een koppel van twee aan de slag met de  ‘Alaskan saw’.  Ik moest eventjes wennen aan het formaat van deze zaag, want die is werkelijk gigantisch. We gebruiken een zaagblad van 120 centimeter lang. Gelukkig went dit snel.

We hebben drie dagen hele dagen gezaagd, en daardoor ook heel veel kettingen geslepen. Ook een leuk klusje om te leren trouwens.

Tussen het zagen door maakten we stoelen. Dit was wel leuk, want ook de stoelen zijn gemaakt van restmaterialen hier. We hebben het een en ander uitgeprobeerd en uiteindelijk een stoel gemaakt met een valling in de rug van 18 graden en een stoel met een valling van 23 graden. Ik doe een gok, aangezien alles op het oog is gedaan.

Verder zijn er nog een paar andere stammen die komende periode geschulpt moeten worden. Maar voordat deze klus geklaard kan worden, moeten we eerst een plank die er op komt te liggen als geleider levelen. Dit doen we door middel van spijkers die we erin slaan. Tussen die spijkers is een lijn gespannen die het level aangeeft. Wanneer alle spijkers precies op dezelfde hoogte staan, is het goed. Dan leggen we er een plank op, die dan weer gebruikt wordt om de zaag op te geleider. Al met al was het een zeer geslaagde week, waarin ik een hoop nieuwe en alleen maar leuke mensen heb leren kennen, veel verschillende dingen heb geleerd en gewend ben geraakt aan de warmte. Gelukking zitten we hier vlakbij Playa Blance, beste strandje van de regio en heerlijk om af te koelen elke middag!

Sinds december ben ik begonnen met het leren van Spaans. Hier luister ik vooral veel en prober af en toe wat te kletsen in het Spaans. Het gaat aardig, en beetje bij beetje leer ik zo beter Spaans, erg leuk!

Click photo to enlarge!


This project is funded entirely by people like you investing in shares. Learn more about becoming a ship owner!
 info@sailcargo.org

Together, we can #SeaShippingChange


Please SHARE this post to help our project gain momentum! Thank you!!
@sailcargo

#SharingisCaring

1 Comment